woning-VD-voorgevel-afgewerkt
woning-VD-achtergevel-tuin
woning-VD-achtergevel-terras
woning-VD-voorgevel
woning-VD-keuken
woning-VD-stellingen
woning-VD-houtskelet-stellingen
woning-VD-houtskelet-verdieping
Type:open ééngezinswoning met praktijkruimte en dubbele inpandige garage
Specificatienieuwbouw
Structuurhoutskeletbouw, afgewerkt met cortenstalen platen
Bouwjaar2010
E-peilE01

Woning VD

Houthalen-Helchteren

Deze eigen woning van de architect is een niet alledaagse verschijning in het straatbeeld. De woning wordt gekenmerkt door een eenvoudig balkvormig volume afgewerkt met cortenstalen platen, licht zwevend op een sokkel van gelijmde grijze bakstenen.

Het gebouw heeft een complexe binnenstructuur die tot stand is gekomen door het hoger gelegen maaiveldniveau t.o.v. de weg. Het terreinniveau heeft aanleiding gegeven voor een split-level woning van 7 verdiepingen. Aan de buitenzijde is weinig tot niets te merken van deze inpandige niveauverschillen.

De woning is volledig opgebouwd uit houtskelet. Dit houtskelet vertrekt vanaf het kelderniveau waardoor een aantal ruimtes van de kelder als volwaardige levensruimte kunnen gebruikt worden. De ontvangstruimte van het architectenkantoor is één van deze ruimtes.

Een architecturaal hoogstandje van de woning is de keuken met betonnen werkblad van 4,00m x 1,20m. Een andere blikvanger is het panoramisch venster in de zitkamer (zitkamer ligt 1,5m boven tuinniveau) met zicht op de achterliggende bossen. Tevens zorgt de speelse weglating van wanden en vloeren voor een steeds veranderende beleving van de ruimtes door verschillende lichtinvallen en zichten.

De garage maakt onderdeel uit van het gebouw, maar is bewust buiten het beschermd volume van het houtskelet gehouden. Zo kon een bijna perfect luchtdichte en koudebrugvrije woning gemaakt worden. Dit concept samen met het gebruik van een doorgedreven isolatie en de nodige energiezuinige technieken hebben bijgedragen dat de woning een E-peil heeft van slecht 1. We spreken hier dan ook over een energieneutraal gebouw.